Beskrivelse og vurdering av tiltaket: De utrolige årene (DUÅ) - Foreldretreningsprogram - Martinussen, Monica (Ungsinn. Journal of Effective Interventions for Children and Adolescents, 2009)
Dette er ikke den nyeste artikkelen om dette tiltaket. Oppdatert artikkel: https://doi.org/10.7557/25.7573 Innledning: De utrolige årene BASIC foreldregrupper er et program for barn med atferdsproblemer i alderen 3-12 år. Programmet retter seg mot foreldrene og skal styrke deres kompetanse i å forebygge og behandle atferdsproblemene. Formålet er å redusere atferdsproblemene, samt styrking av barnets sosiale kompetanse og følelsesmessige reaksjoner. Programmet er opprinnelig utviklet i USA, men implementeres i Norge av Regionalt kunnskapssenter for barn og unge, Nord (RKBU Nord) ved Universitetet i Tromsø. Beskrivelse av tiltaket: I gruppen lærer seg oppdragelsesstrategier som kan reduserer atferdsproblemer hos barn. Programmet starter med positiv relasjonsbygging mellom foreldre og barn ved bruk av lek. Temaene som følger er ros, belønningssystemer, effektiv grensesetting, hvordan håndtere negativ atferd, og problemløsing og styrking av empati og sosiale ferdigheter. Gruppene ledes av to trenede gruppeledere og det benyttes videovignetter, diskusjoner, rollespille og hjemmelekser som pedagogiske metoder. Evaluering og erfaringer med tiltaket: Effekten av Foreldretreningsprogrammet i Norge har blitt undersøkt ved et randomisert kontrollgruppe design (RCT) med 127 barn i alderen 4-8 år. Forskjellene mellom gruppen som mottok Foreldretreningsprogrammet og kontrollgruppen var moderate til store i forhold til barnas atferdsproblemer. Foreldrenes bruk av positive strategier hadde økt og bruk av hard og usystematisk disiplinering var redusert. I tillegg var foreldrenes stress-nivå redusert. I brukertilfredshetsundersøkelser rapporterer en stor andel av foreldrene at de synes programmet er bra. Det er gjennomført flere av studier av effekten av Foreldretreningsprogrammet i USA og andre land som Danmark, England, Nederland, Tyskland, Portugal og New Zealand der programmet også er i bruk. Noen av studiene er gjennomført som uavhengige replikasjoner gjennomført av andre enn de amerikanske programeierne. Ungsinnpanelets klassifisering: De utrolige årene – Basic foreldregrupper bygger på en allment akseptert teoretisk og forskningsmessig base, og tiltaket er evaluert i flere land i tillegg til i Norge ved RCT-studier. Programmet klassifiseres som et dokumentert virksomt tiltak på evidensnivå 4 med dokumentasjonsgrad 5 (*****).