Beskrivelse og vurdering av tiltaket: Kjærlighet og Grenser - Bjørknes, Ragnhild (Ungsinn. Tidsskrift for virksomme tiltak for barn og unge, 2011)
Dette er ikke den nyeste artikkelen om dette tiltaket. Oppdatert artikkel: https://doi.org/10.7557/25.7594 Innledning: Kjærlighet og Grenser er et rusforebyggende tiltak for familier med barn i alderen 10 – 14 år. Formålet med intervensjonen er å styrke familierelasjonene og derved å forebygge alkohol, narkotika og tobakksbruk blant tenåringer. Programmet er opprinnelig utviklet i USA (Iowa Strengthening Families Program), videreutviklet i Sverige (Steg for Steg) og implementeres i Norge av Borgestadklinikken. Beskrivelse av tiltaket: Programmet er et manualbasert, familieprogram som består av familiemøter, foreldregruppemøter og ungdomsgruppemøter. Sentralt i foreldregruppene er videofilmer som danner grunnlag for samtaler, diskusjoner og rollespill. Temaer som tas opp er stress og problemsituasjoner hos unge, risiko og beskyttelse, regler, oppmuntring og hvordan en skal beskytte ungdommene mot bruk av rusmidler. Ungdomsgruppene består av aktiviteter og diskusjoner. Tema som drømmer og mål, stressmestring, takling av vennepress og måter å unngå bruk av tobakk og rusmidler diskuteres. Materialet til programmet består av manual/kursperm, arbeidsark til foreldre og ungdom og DVD. Evaluering av tiltaket:Det er ikke gjennomført noen evalueringer av effekten på tiltaket i Norge. Ulike varianter av Kjærlighet og Grenser har vist lovende effekter i randomiserte studier fra USA. En svensk studie fant derimot ingen effekter på unges bruk av rusmidler etter å ha deltatt i programmet. Korus Sør gjennomførte i 2006 to brukerundersøkelser av programmet. Den ene viser at 75 % av foreldrene som deltok i programmet var svært fornøyd med tiltaket. Begge undersøkelsene gir klare anbefalinger for videreutvikling av Kjærlighet og Grenser i Norge. Enkelte anbefalinger er allerede gjennomført. Ungsinnpanelets klassifisering: Kjærlighet og Grenser er basert på en allment akseptert teoretisk base og klassifiseres som et sannsynlig virksomt tiltak på evidensnivå 2.