Beskrivelse og vurdering av tiltaket: Unge og Rus - Kjøbli, John (Ungsinn. Tidsskrift for virksomme tiltak for barn og unge, 2011)
Innledning: Unge & Rus er et universalforebyggende skolebasert tiltak. Hovedformålet med tiltaket er å utvikle kunnskaper og evne til å tenke kritisk om bruk av alkohol, styrke holdningene mot bruk av alkohol, styrke ferdigheter til å si nei, og ikke minst - utsette alkoholdebut. Tiltaket retter seg mot elever, lærere og foresatte på 8. klassetrinn. I tillegg finnes det en oppfølgingsmodul for 9. klassetrinn, samt en egen versjon for videregående skole. Beskrivelse av tiltaket: Tiltaket Unge & Rus et universalforebyggende program hvor fokuset rettes mot elevers holdninger, normer og forventninger i forhold til alkohol. Gjennom programmet skal elevene delta på individuelle oppgaver, gruppeoppgaver og hjemmeoppgaver knyttet til ulike temaer om alkohol og alkoholbruk. Som en del av programmet gjennomføres det også 2 foreldremøter, hvor det første innebærer gruppediskusjoner omkring holdninger og praksis overfor de unges bruk av rusmidler. På det andre foreldremøtet deltar både foreldre og elever, og nå skal foreldre og elever diskutere holdninger mot bruk av rusmidler og de grensene foreldrene kom frem til i det første foreldremøtet. Gruppediskusjonene oppsummeres i plenum. 9.klassemodulen er en oppfølging av 8.klasseversjonen og gis for å opprettholde og styrke denne forebyggende innsatsen. Evaluering av tiltaket: Siden skoleåret 2006/2007 har Unge & Rus vært obligatorisk på 8.trinn i Oslo kommune. Det gjennomføres for tiden en effektevaluering av tiltaket hvor elev-, foreldre- og lærerdelen av programmet evalueres i en kvasi-eksperimentell studie der formålet er å undersøke om programmets målsetninger oppfylles. Ungsinns klassifisering: Det foreligger detaljerte beskrivelser av Unge & Rus og tiltaket har god teoretisk forankring. Programmet klassifiseres som et sannsynlig virksomt tiltak på evidensnivå 2.