Mefjordvær gårdshaug

Overvåkning av utskifting av kulvert

Forfattere

  • Andreas Luneborg
  • Anja Roth Niemi UiT Norges arktiske universitet

DOI:

https://doi.org/10.7557/trm.8050

Emneord (Nøkkelord):

arkeologisk overvåking, gårdshaug, middelalder, arkeologi, keramikk

Sammendrag

Det ble overvåket graving i et ca. 4 meter langt og ca 3,5 meter bredt område i Mefjordvær gårdshaug, for utskifting av kulvert i bekkefar. Overvåkingen viste at det berørte området i flere omganger har vært utsatt for omfattende forstyrrelser.

I vestlig del av tiltaksområdet ble det dokumentert et ca. 0,5 m2 stort område med sannsynlig bevart kulturlag i ca. 40 cm dybde. Dette inneholdt kullfragmenter, strå/halm og kvist, og noe rødgods. Laget ble også dokumentert i sørlig profil til gravegropa.

Utover rødgods ble det samlet inn to bryner, en øks/teksle, en mulig bordkniv, og en rekke skår av keramikk og steingods. Ingen av disse gjenstandene kunne relateres til bevarte kulturlag eller andre typer kontekster, og mange av typene har bruksperioder som spenner over middelalder og nyere tid.

Ettersom det ikke ble vurdert sikre bevarte kontekster, ble det heller ikke ansett formålstjenlig å datere noen av de innsamlete trekullprøvene. Keramikkmaterialet er bare grovt klassifisert, men antyder et aldersspenn fra rundt år 1540 fram til 1800-tallet. Enkelte av skårene, og da særlig steingodset, kan muligens ha en datering til første halvdel av 1500-tallet. Hoveddelen av keramikken skal likevel karakteriseres som etter-reformatorisk.

Referanser

Molaug, Peter B. (2010). Den tapte middelalder? Middelalderens sentrale landbebyggelse. Collegium Medievale, 23.

Oterhals, Leo (1999). Havet og havnene – om utvær og værfolk. Lagunen, Molde.

Svestad, Asgeir (2005). I fangstfolk og fiskeres fotefar. Mefjordvær. Fotefar mot nord. Troms fylkeskommune.

Rapport forside, bilde av gravemaskin ved en grøft, i grøfta sees ledninger, rør og kulvert

Nedlastinger

Publisert

2025-03-12

Utgave

Seksjon

Forvaltningsrapporter