Growth, condition, and mortality of caribou (Rangifer tarandus groenlandicus) in the Sisimiut Population, West Greenland - Holthe, Vidar; Lassen, Poul (Rangifer, 1984)
Growth and condition of the Sisimiut caribou was anlysed by means of mandible length, carcass weight, and back fat indices. Mandible lenght showed unchanged growth conditions since the late 1960s, and growth stops at 4 years of age. The Sisimiut caribou seems to be smaller than North American caribous, Greenlandic semi-domesticated reindeer and of same size or smaller than Scandinavian reindeer. Carcass weight showed similar results, however cow growth rate seems not to prolong sexual maturation. Back fat deposits were less than what is known from other reindeer and caribou populations. Sex and age distribution of mandibles from various materials and survival curves based on the same material shows — an uneven distribution between bulls and cows and a relatively large proportion of old cows in the bag from the last years, which seems to be caused by a light hunting pressure when the population peaked in the 1960s. Heavy natural mortality for animals born before or after a winter with unfavorable snow conditions was also showed. Vækst, kondition og dødelighed hos vildren (Rangifer tarandus groenlandicus) i Sisimiut-bestanden, Vestgrønland. Abstract in Danish / Sammendrag: Vækst- og konditionsforhold for Sisimiut-vildrenbestanden i Vestgrønland er beskrevet ved hjæip af underkæbelængde, slagtevægt og rygfedt. Undersøgelsen af kæbelængde viste, at vækstforholdene havde været uforandret siden sidste halvdel af 1960-erne, at væksten standser ved 4-års alderen, samt at Sisimiut-vildrenen er mindre end de nordamerikanske caribou, Itinnera-tamrenen og på størrelse med eller mindre end skandinaviske rensdyr. Dette viste sig også ved sammenligninger af slagtevægt. Vægten af simlerne er dog ikke så ringe, at der kan iagttages nogen forsinkelse i kønsmodningen. Fedtreserverne ved indgangen til vinteren synes at være dårligere end i andre undersøgte rensdyrbestande. Køns- og aldersfordelingen blandt forskellige typer af indsamlet kæbemateriale og overlevelseskurver baseret på samme materiale viser, at forholdet mellem bukke og simler er blevet skævt og at der er en usædvanlig stor andel af gamle simler i jagtudbyttet i de seneste år, hvilket er forårsaget af et svagt jagttryk mens bestanden toppede i 1960-erne. Resultaterne viser desuden, at den naturlige dødelighed er størst for de årgange, der fødes umiddelbart før og efter en streng vinter. Kasvu, kunto ja kuolleisuus peurojen (Rangifer tarandus groenlandicus) parissa Sisimiut- tokassa Lansi-Gronlannissa. Abstract in Finnish / Yhteenveto: Kasvu- ja kuntotila on kuvailtu alaleuan(kuva 2), teuraspainon(kuva 4) ja selkärasvan (taul. 1) tutkimuksen avulla. Alaleuan tutkimus osoitti, että kasvusuhteet olivat olleet muuttumattomat vuoden 1960 loppupuolella, että kasvu lakkaa 4-vuoden iässä, sekä että grönlantilainen peura on pienempi kuin pohjoisamerikkalainen karibu ja Itinnera-poro, mutta suuruudeltaan kuin skandinaavialainen poro (kuva 3). Viimemainittu pätee myös teuraspainoa verratessa. Vaatimien paino ei ole kuitenkaan niin alhainen, että sukukypsyydessä olisi havaittavissa jotain hidastumista. Alkupuolella talvea rasvavarastot näyttävät olevan "huonommat kuin muilla tutkituilla porokannoilla. Sukupuoli- ja ikäjako erilaisten kerättyjen leuka-ainestyyppien joukossa on osoitettu kuvassa 5, kun taas eloonjääneiden käyrä, nojautuen samaan aineistoon, on osoitettu kuvassa 7. Tulokset osoittavat, että viimeisinä vuosina on ollut enempi metsästystä kun taas ennen vuotta 1960 se on ollut vähäisempää. Tämä nähdään siitäkin, että suurimpien eläinten lisäksi ammutaan ne eläimet, jotka ovat helpoimmin metsästettävissä. Kuva 6 osoittaa luonnollisen kuolleisuuden olevan suurimman niiden vuosiluokkien parissa, jotka ovat syntyneet välittömästi ennen ankaraa talvea tai sen jälkeen.