Grensekrysninger, symbolsk makt/vold og litterært uttrykk […]: […] hos Annie Ernaux og Nina Bouraoui - Isaksen, Heidi (Nordlit, 2005)
De to franskspråklige forfatterne Annie Ernaux (1940–) og Nina Bouraoui (1967–) knyttes begge til en økende historisk-sosial tendens i romangenren observert siden 1980-tallet. Annie Ernaux regnes som en av forløperne («J'ai toujours le sentiment qu'il y a un gouffre entre le monde de la littérature et la vie des gens dominés») og Nina Bouraouis tekster knyttes til flere retninger innenfor denne tendensen, hvor forfattere ofte søker å formulere stemmer for dominerte kategorier i samfunnet. Mange har villet plassere Bouraoui i retningen som går under navnet ‹littérature beur› og omhandler spesifikke problemstillinger knyttet til de såkalte ‹andre generasjonsinnvandrere› i Frankrike, problemstillinger som nettopp ble reaktualisert med de nye forstadsopptøyene som begynte i october 2005. Hun knyttes også til retningen ‹nyere kvinnelig algerisk litteratur›, stort sett produsert i eksil av franskspråklige forfattere, som skriver for å gi en stemme til de som er fratatt sin. Algeriske kvinner ble i 1984 ved lov fratatt sin sosiale status i Le Code de la famille. Både Ernaux’ og Bouraouis forfatterskap fokuserer på kvinnelig seksualitet, og Nina Bouraoui gir de lesbiske en stemme i det offentlige rom: «Je reçois beaucoup de courrier de lectrices, adolescentes et femmes plus âgées, qui disent leur solitude, leur sentiment d’être sans cesse niées.»