Thorkild Hansens Prosessen mot Hamsun og debatten om dokumentarismen - Messelt, Christopher (Nordlit, 2024)
Over noen høstmåneder i 1978 skapte Thorkild Hansens Prosessen mot Hamsun omfattende debatt i Skandinavia. Hansen var den første som i et så bredt anlagt prosjekt og med kommersielle siktepunkt tok fatt på å fremstille Knut Hamsuns virke under annen verdenskrig og rettsoppgjøret i etterkant. Fremstillingen ble båret i den hybride genren dokumentarisme, som kan sies å kombinere sakprosa og fiksjon, som i et tiår hadde en fremtredende og feiret posisjon i Skandinavia. Artikkelen gir et tilbakeblikk på en genre, en utgivelse og debatten den avstedkom ved å kaste lys over Hansens kildebruk og stil. Avslutningsvis utspørres det hvorvidt Hansen skuslet bort sitt anliggende med genren han skrev i, og videre hvordan genredebatter ikke har tapt aktualitet i nyere tid.