Den hvite veien til Cathay - tidlig nederlandsk kunnskap om Nordkalotten - Tuchtenhagen, Ralph (Nordlit, 2022)
Denne artikkelen analyserer den gjensidige avhengigheten mellom oppdagelsesreiser, handel, kartografi og reiseskildringer i Nederland i løpet av 1500-tallet. Utgangspunktet er Tordesillas-traktaten (1494), som var ment å garantere at bare Portugal og Spania skulle drive handel på de syv hav og at oppdagelsen, underkastelsen og koloniseringen av ikke-europeiske og ikke-kristne folk var deres anliggende alene. Hollandske kjøpmenn, som prøvde å etablere handelsforbindelser med Kina, India og Japan («Cathay»), ble derfor tvunget til å finne måter for å unngå åpen konfrontasjon med portugiserne og spanjolene. En mulighet var den såkalte «Nordøstpassasjen», hvis håp om utvikling opptok flere nederlandske ekspedisjoner i løpet av 1500-tallet. De lyktes ikke i å finne den nordlige sjøveien til Øst-Asia og India; likevel brakte de utallige meldinger tilbake til hjemmehavnene sine om Polhavet, Nordkalotten, Kolahalvøya, Hvitehavet og Vest-Sibir. Disse sirkulerte i bøker og kart, og gjorde nederlandske byer til europeiske kunnskapssentre om det europeiske nord. Etableringen av handelssteder langs den norske og russiske ishavskysten viste seg også å være en lønnsom bieffekt av ekspedisjonene. I andre halvdel av 1500-tallet erstattet de i det minste delvis den nederlandsk-russiske Østersjøhandelen, som Danmark og Sverige truet med å monopolisere gjennom toll, privatisering og kriger.