Med Adelbert von Chamisso gjennom året 1822 - Weber, Jutta (Nordlit, 2022)
Essayet følger poeten og naturforskeren Adelbert von Chamisso gjennom året 1822: Vi lærer om familielivet hans, opplever brannen i huset hans i Schöneberg, ser opprettelsen av den første oversettelsen av Peter Schlemihl til fransk, lærer om hans korrespondanse med forskere og med broren Kjenn Hippolyte, samt hvilke dikt han skrev det året. Sitater fra hans korrespondanse illustrerer og dokumenterer informasjonen om livet hans som finnes i ulike biografier. Den siterte korrespondansen er tilgjengelig på nettet over hele verden i digitale kopier av de originale brevene som befinner seg blant hans eiendeler i Berlins statsbibliotek. Foreløpig er de imidlertid kun publisert ufullstendige og i utdrag. Essayet er derfor en heftig bønn om å gjøre Chamissos korrespondanse tilgjengelig i sin helhet i en elektronisk utgave basert på forarbeidene gjennom den elektroniske katalogiseringen av godset i Berlins statsbibliotek.