‹Former for flukt›: En lesning av Oddmund Hagens 90-tallsprosa - Lundberg, Liv (Nordlit, 2003)
Mitt utgangspunkt her er Oddmund Hagens bok nr. 14, Flukt (2002) som har genrebestemmelsen novelle. Sitatet "berre i flukt finst det redning" er bokas innledende motto og uttrykker en gedigen påstand; innlysende sann på ene siden (en overmakt må man flykte fra for ikke å bli knust), på andre siden høyst diskutabel (noen ganger bør man ta kampen opp for ikke å bli drevet på flukt for resten av livet). En flukt kan sikkert føre til redning, men også til fortapelse. Uansett vil jeg anta at Oddmund Hagens bok kommer til å nærme seg fluktens vesen - eller dens uvesen - med en undersøkende holdning, og illustrere dette vesen med ulike fluktsituasjoner enten de skyldes akutte ytre farer, trusler mot menneskeverd og verdighet, eller mer trivielt er manøvrer for å slippe unna ansvar og forpliktelser.