Kjønn, fødsel, penger. Om maktfaktorer i Knut Hamsuns Børn av tiden - Schieferstein, Katharina (Nordlit, 2006)
Når dominansrelasjoner etableres, skjer det gjennom et samspill av forskjellige faktorer, som fungerer som maktlegitimerende i et bestemt samfunn. Å undersøke sammenspillet mellom maktetablerende faktorer i Børn av Tiden er interessant av forskjellige grunner: Alle forhold mellom de sentrale personene i fortellingen er først og fremst maktforhold. Dessuten viser Børn av Tiden et samfunn i forandring. Når makten forflyttes og maktfaktorene forandres, kan man lettere iaktta hvordan makt installeres. Denne artikkelen vil prøve å vise hvordan det gamle hierarkiet legitimeres gjennom de forskjellsskapende kategoriene kjønn, makt og penger og hvordan installasjonen av det nye systemet beskrives i Børn av Tiden.